Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)

A (cseh)szlovákiai magyarság története immár közel kilenc évtizedre tekint vissza, múltjának feldolgozásával ennek ellenére máig adós a történettudomány. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a második világháború végén kezdődő s jelen kronológia tárgyát is képező második kisebbségi korszakára, amelyből a szakirodalom eddig jobbára csupán történetének legfájóbb szakaszát, 1944 és 1948 közötti jogfosztásának eseményeit tárgyalta. A felvidéki magyarság történetének feltárását célzó kutatási program részét képezi – s remélhetőleg a további kutatások támpontjául is szolgál majd – a (cseh)szlovákiai magyarság 1944 és 1992 közötti történetének kronologikus feldolgozása. (összeállította: Popély Árpád)

1989. november 29.

A Szövetségi Gyűlés, miután lemond elnöki tisztségéről a normalizációs politika egyik vezéralakjának számító Alois Indra, bizottságot hoz létre a november 17-i események kivizsgálására, s a 135/1989. sz. alkotmánytörvénnyel törli az alkotmányból a kommunista párt vezető szerepére vonatkozó kitételeket.

A református lelkészek pozsonyi országos konferenciájának résztvevői amellett hogy támogatásukról biztosítják a csehszlovákiai egyházak és vallási közösségek vezetőinek rendszerváltást és teljes vallásszabadságot sürgető november 27-i brünni nyilatkozatát, megfogalmazzák többek között az egyház elkobzott vagyona legalább részleges viszszaadásának, a meghurcolt lelkészek rehabilitálásának, egy független lelkészegyesület létrehozásának igényét, valamint Tőkés László erdélyi református lelkész támogatásának kinyilvánítását.

Hibát talált?

Üzenőfal