Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)

A (cseh)szlovákiai magyarság története immár közel kilenc évtizedre tekint vissza, múltjának feldolgozásával ennek ellenére máig adós a történettudomány. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a második világháború végén kezdődő s jelen kronológia tárgyát is képező második kisebbségi korszakára, amelyből a szakirodalom eddig jobbára csupán történetének legfájóbb szakaszát, 1944 és 1948 közötti jogfosztásának eseményeit tárgyalta. A felvidéki magyarság történetének feltárását célzó kutatási program részét képezi – s remélhetőleg a további kutatások támpontjául is szolgál majd – a (cseh)szlovákiai magyarság 1944 és 1992 közötti történetének kronologikus feldolgozása. (összeállította: Popély Árpád)

1945. október 25.

Edvard Beneš kiadja 108/1945. sz. dekrétumát „az ellenséges vagyon elkobzásáról és a nemzeti újjáépítési alapokról”, amellyel elrendeli a német és magyar jogi és természetes személyek minden ingó és ingatlan vagyonának elkobzását. Az elkobzott vagyon ideiglenes kezelésével és szétosztásával az ún. nemzeti újjáépítési alapokat bízza meg.

A csehszlovák kormány a magyar félnek a lakosságcserére való megnyerése érdekében felfüggeszti a magyar természetes személyek vagyonának a 108/1945. sz. elnöki dekrétum által elrendelt elkobzását. Ezzel egy időben ugyanakkor a csehszlovák hatóságok a Magyarországra való nyomásgyakorlás céljából a 88/1945. sz. elnöki dekrétumra hivatkozva megkezdik a közmunkára kijelölt szlovákiai magyar férfiak csehországi deportálását.

KategóriaA (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)
Címkekisajátítás / Beneš Edvard / lakosságcsere / deportálás / Beneš-dekrétumok
FejezetI. A jogfosztottság időszaka
Év1945
Rövid URL
ID227877
Módosítás dátuma2007. augusztus 1.

Hibát talált?

Üzenőfal