Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)

A (cseh)szlovákiai magyarság története immár közel kilenc évtizedre tekint vissza, múltjának feldolgozásával ennek ellenére máig adós a történettudomány. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a második világháború végén kezdődő s jelen kronológia tárgyát is képező második kisebbségi korszakára, amelyből a szakirodalom eddig jobbára csupán történetének legfájóbb szakaszát, 1944 és 1948 közötti jogfosztásának eseményeit tárgyalta. A felvidéki magyarság történetének feltárását célzó kutatási program részét képezi – s remélhetőleg a további kutatások támpontjául is szolgál majd – a (cseh)szlovákiai magyarság 1944 és 1992 közötti történetének kronologikus feldolgozása. (összeállította: Popély Árpád)

1989. október 31.

Az SZNT 124/1989. sz. határozatával egyetértését fejezi ki a Szövetségi Gyűlés képviselőinek az új alkotmány jóváhagyásának módjára vonatkozó javaslatával. A javaslat a 143/1968. sz. alkotmánytörvénnyel ellentétben, amely a tagköztársaságok önálló alkotmányainak elfogadását feltételezi, egy közös alkotmány elfogadását helyezi kilátásba. (Hasonló határozatot hagy jóvá a Cseh Nemzeti Tanács is.)

A magyar Országgyűlés határozatot hoz a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer magyarországi munkálatainak végleges leállításáról, s felhatalmazza a kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat a Csehszlovákiával kötött 1977. évi szerződés módosításáról.

Hibát talált?

Üzenőfal