Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)

A (cseh)szlovákiai magyarság története immár közel kilenc évtizedre tekint vissza, múltjának feldolgozásával ennek ellenére máig adós a történettudomány. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a második világháború végén kezdődő s jelen kronológia tárgyát is képező második kisebbségi korszakára, amelyből a szakirodalom eddig jobbára csupán történetének legfájóbb szakaszát, 1944 és 1948 közötti jogfosztásának eseményeit tárgyalta. A felvidéki magyarság történetének feltárását célzó kutatási program részét képezi – s remélhetőleg a további kutatások támpontjául is szolgál majd – a (cseh)szlovákiai magyarság 1944 és 1992 közötti történetének kronologikus feldolgozása. (összeállította: Popély Árpád)

1956. november 2.

Antonín Novotnýés Viliam Široký tájékoztatja a CSKP KB Politikai Irodáját a kommunista pártvezetőknek a készülő magyarországi katonai beavatkozásról folytatott november 1-2-i moszkvai tanácskozásáról. A Politikai Iroda egyetértését fejezi ki a katonai beavatkozással, s úgy határoz, hogy „szükség esetén” Csehszlovákia akár részt is vesz benne.

Az SZLKP KB Titkársága határozatban mondja ki, hogy magyar nemzetiségű munkásokat és földműveseket nagyobb számban kell felvenni a pártba, az állambiztonsági szervekbe pedig magyarul beszélő személyeket kell toborozni.

A pozsonyi Szlovák Műszaki Főiskola Villamosmérnöki Karának vitaestjén a diákok egy része nyíltan szimpátiáját fejezi ki a magyar forradalom iránt.

Hibát talált?

Üzenőfal