Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)

A (cseh)szlovákiai magyarság története immár közel kilenc évtizedre tekint vissza, múltjának feldolgozásával ennek ellenére máig adós a történettudomány. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a második világháború végén kezdődő s jelen kronológia tárgyát is képező második kisebbségi korszakára, amelyből a szakirodalom eddig jobbára csupán történetének legfájóbb szakaszát, 1944 és 1948 közötti jogfosztásának eseményeit tárgyalta. A felvidéki magyarság történetének feltárását célzó kutatási program részét képezi – s remélhetőleg a további kutatások támpontjául is szolgál majd – a (cseh)szlovákiai magyarság 1944 és 1992 közötti történetének kronologikus feldolgozása. (összeállította: Popély Árpád)

1992. június 24.

Az SZNT Elnöksége Vladimír Mečiarral az élen kinevezi a 14 tagú új szlovák kormányt, amelyben egy kivételével valamennyi miniszteri tárcát a DSZM kapja. A kormány tagja többek között Milan Kňažko miniszterelnök-helyettes és a nemzetközi kapcsolatok minisztere, Roman Kováč miniszterelnök-helyettes és ellenőrzési miniszter, Ľudovít Černák (SZNP) gazdasági miniszter, Oľga Keltošová munkaügyi és népjóléti miniszter, Dušan Slobodník kulturális miniszter és Jozef Tuchyňa belügyminiszter.

Az MPP nyilatkozatban fejezi ki aggodalmát a szlovákiai nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok jogainak további sorsával kapcsolatban, mivelhogy az SZNT-nek nincs magyar alelnöke, ismét megszűnt a testület Nemzetiségi Bizottsága, s Elnökségében az MKDM nem kapott képviseletet.

Hibát talált?

Üzenőfal