Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)

A (cseh)szlovákiai magyarság története immár közel kilenc évtizedre tekint vissza, múltjának feldolgozásával ennek ellenére máig adós a történettudomány. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a második világháború végén kezdődő s jelen kronológia tárgyát is képező második kisebbségi korszakára, amelyből a szakirodalom eddig jobbára csupán történetének legfájóbb szakaszát, 1944 és 1948 közötti jogfosztásának eseményeit tárgyalta. A felvidéki magyarság történetének feltárását célzó kutatási program részét képezi – s remélhetőleg a további kutatások támpontjául is szolgál majd – a (cseh)szlovákiai magyarság 1944 és 1992 közötti történetének kronologikus feldolgozása. (összeállította: Popély Árpád)

1992. február 29.

Komáromban tartja V. országos közgyűlését a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom, amelyen elfogadják a mozgalom választási programját.

A Rákóczi Szövetség megrendezi Budapesten a kassai kormányprogram kárvallottjainak első találkozóját. A rendezvény résztvevői nyilatkozatban kérik a magyar kormányt, hogy a csehszlovák szövetségi és a szlovák kormánnyal folytatandó tárgyalásokon kövessen el mindent a jóvátétel érdekében.

Hibát talált?

Üzenőfal