Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)

A (cseh)szlovákiai magyarság története immár közel kilenc évtizedre tekint vissza, múltjának feldolgozásával ennek ellenére máig adós a történettudomány. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a második világháború végén kezdődő s jelen kronológia tárgyát is képező második kisebbségi korszakára, amelyből a szakirodalom eddig jobbára csupán történetének legfájóbb szakaszát, 1944 és 1948 közötti jogfosztásának eseményeit tárgyalta. A felvidéki magyarság történetének feltárását célzó kutatási program részét képezi – s remélhetőleg a további kutatások támpontjául is szolgál majd – a (cseh)szlovákiai magyarság 1944 és 1992 közötti történetének kronologikus feldolgozása. (összeállította: Popély Árpád)

1968. június 27.

Az SZNT ülésén – a kommunista hatalomátvétel óta első ízben titkos szavazással – Ondrej Klokočot választják meg a testület új elnökévé.

Egyszerre több cseh lapban megjelenik a cseh disszidensek egy csoportjának Ludvík Vaculík által fogalmazott 2000 szó című felhívása, amely figyelmeztet a reformfolyamatot a konzervatívok részéről fenyegető veszélyekre, sürgeti a pluralista demokrácia megvalósítását, a visszarendeződés esetére pedig polgári engedetlenségre és tüntetésekre szólítja fel a lakosságot. (A pártvezetés a felhívást még aznap elítéli, és a párt politikája elleni támadásnak nyilvánítja, a Varsói Szerződés tagállamai pedig fokozzák sajtókampányukat Csehszlovákia ellen.)

Hibát talált?

Üzenőfal