Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)

A (cseh)szlovákiai magyarság története immár közel kilenc évtizedre tekint vissza, múltjának feldolgozásával ennek ellenére máig adós a történettudomány. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a második világháború végén kezdődő s jelen kronológia tárgyát is képező második kisebbségi korszakára, amelyből a szakirodalom eddig jobbára csupán történetének legfájóbb szakaszát, 1944 és 1948 közötti jogfosztásának eseményeit tárgyalta. A felvidéki magyarság történetének feltárását célzó kutatási program részét képezi – s remélhetőleg a további kutatások támpontjául is szolgál majd – a (cseh)szlovákiai magyarság 1944 és 1992 közötti történetének kronologikus feldolgozása. (összeállította: Popély Árpád)

1948. július 15.

Fábry Zoltán és Balogh-Dénes Árpád a közelgő csehszlovák-magyar pártközi tárgyalások kapcsán a csehszlovákiai magyar kommunisták nevében emlékiratban fordulnak a legfelsőbb magyar állami és pártvezetéshez. Ebben megfogalmazzák azt az igényüket, hogy a megkötendő csehszlovák-magyar szerződés visszamenő hatállyal és teljes kártérítési igénnyel biztosítsa a magyar kisebbség egyenjogúságát, s tegye lehetővé egy olyan magyar tömörülés létrehozását, amely a magyar kisebbség politikai, kulturális és gazdasági érdekeit lenne hivatott képviselni.

A református egyház Szervező Bizottságának Elnöksége visszautasítja a járási nemzeti bizottságok akcióbizottságainak beavatkozását az istentiszteleti nyelv kérdésébe, s felszólítja az egyházközségeket, hogy istentiszteleteiket – amennyiben nem határoznak másként – továbbra is az addig használatos nyelven tartsák.

Hibát talált?

Üzenőfal