Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)

A (cseh)szlovákiai magyarság története immár közel kilenc évtizedre tekint vissza, múltjának feldolgozásával ennek ellenére máig adós a történettudomány. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a második világháború végén kezdődő s jelen kronológia tárgyát is képező második kisebbségi korszakára, amelyből a szakirodalom eddig jobbára csupán történetének legfájóbb szakaszát, 1944 és 1948 közötti jogfosztásának eseményeit tárgyalta. A felvidéki magyarság történetének feltárását célzó kutatási program részét képezi – s remélhetőleg a további kutatások támpontjául is szolgál majd – a (cseh)szlovákiai magyarság 1944 és 1992 közötti történetének kronologikus feldolgozása. (összeállította: Popély Árpád)

1990. január 26.

Pozsonyban tartja I. közgyűlését a Csehszlovákiai Magyar Írók Társasága, amely jóváhagyja a társaság alapszabályát, Grendel Lajost megválasztja az Irodalmi Szemle főszerkesztőjévé, s úgy határoz, hogy a társaság továbbra is tagja marad a Szlovák Írók Szövetségéből alakult Szlovák Írók Társulásának.

Anton Ťažký, a Szlovák Nemzeti Front elnöke fogadja Sidó Zoltánt, a Csemadok KB elnökét és Neszméri Sándor vezető titkárt, akik arról tájékoztatják, hogy a Csemadok nem szándékozik ugyan párttá alakulni, de fel kívánja vállalni a csehszlovákiai magyarság érdekképviseletét.

A Pozsonyban tartózkodó Soros György látogatást tesz az FMK irodájában és a Nap szerkesztőségében, s alapítványa útján anyagi támogatást helyez kilátásba mind az FMK, mind a lap számára.

Hibát talált?

Üzenőfal