Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)

A (cseh)szlovákiai magyarság története immár közel kilenc évtizedre tekint vissza, múltjának feldolgozásával ennek ellenére máig adós a történettudomány. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a második világháború végén kezdődő s jelen kronológia tárgyát is képező második kisebbségi korszakára, amelyből a szakirodalom eddig jobbára csupán történetének legfájóbb szakaszát, 1944 és 1948 közötti jogfosztásának eseményeit tárgyalta. A felvidéki magyarság történetének feltárását célzó kutatási program részét képezi – s remélhetőleg a további kutatások támpontjául is szolgál majd – a (cseh)szlovákiai magyarság 1944 és 1992 közötti történetének kronologikus feldolgozása. (összeállította: Popély Árpád)

1970. május 9.

Az Új Szóban felülről irányított kampány indul a Csemadok vezetése és a szövetség 1968-1969-es tevékenysége ellen. A lap egyik írása szerint a Csemadok 1968. március 12-i állásfoglalása hozzájárult „a magyar burzsoá nacionalista elemek” aktivizálódásához, akik támadást indítva a Csemadok régi vezetői ellen, a KB 1968. június 8-9-i ülésén az ifjúsági klubvezetők és a pártonkívüliek segítségével átvették a szövetségben a hatalmat.

A Csemadok KB, a Népművelési Intézet nemzetiségi osztálya, a Szlovákiai Szocialista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága és a Hét szerkesztősége megrendezi Füleken a III. Országos Magyar Táncdalfesztivál döntőjét.

Hibát talált?

Üzenőfal