Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarság történeti kronológiája (1944–1992)

A (cseh)szlovákiai magyarság története immár közel kilenc évtizedre tekint vissza, múltjának feldolgozásával ennek ellenére máig adós a történettudomány. Hatványozottan érvényes ez a megállapítás a második világháború végén kezdődő s jelen kronológia tárgyát is képező második kisebbségi korszakára, amelyből a szakirodalom eddig jobbára csupán történetének legfájóbb szakaszát, 1944 és 1948 közötti jogfosztásának eseményeit tárgyalta. A felvidéki magyarság történetének feltárását célzó kutatási program részét képezi – s remélhetőleg a további kutatások támpontjául is szolgál majd – a (cseh)szlovákiai magyarság 1944 és 1992 közötti történetének kronologikus feldolgozása. (összeállította: Popély Árpád)

1968. április 10.

A református egyház vezetése a prágai és pozsonyi pártvezetéshez intézett levelében az egyház 310 gyülekezete nevében támogatásáról biztosítja a demokratizálási folyamatot. A Kálvinista Szemle májusi száma azonban, amelyben a levelet közzéteszik, a katolikus és evangélikus egyházzal ellentétben nem fogalmaz meg semmiféle kifogást az 1949. évi egyházügyi törvényekkel szemben, sőt hangsúlyozza, hogy azok egyenjogúsították a református egyházat a többi egyházzal.

Kassán az egykori görög katolikus papok és szerzetesek találkozója érvénytelennek nyilvánítja az 1950. évi eperjesi nagygyűlés határozatát, megfogalmazza az egyház következetes rehabilitálásának igényét, s akcióbizottságot hoz létre a görög katolikus egyház újbóli engedélyeztetése érdekében.

Hibát talált?

Üzenőfal