Kronológiák - A (cseh)szlovákiai magyarok történeti kronológiája (1918–1944)

A kronológia, amely több évtizedes kutatómunka eredménye (cseh)szlovákiai magyarok történetének 1918 és 1945 közötti korszakát foglalja magában. A kronológia 2020-ban könyv formájában is megjelent a Fórum Kisebbségkutató Intézet kiadásában. (összeállította: Popély Gyula)

1918. november 3.

Az Osztrák-Magyar Monarchia fegyverszüneti bizottsága a Pádua melletti Villa Giusti-ban aláírja az antant által felhatalmazott Diaz tábornokkal a fegyverszüneti szerződést, azzal a kikötéssel, hogy az csak másnap délután 15.00 órakor lép életbe. A fegyverszüneti szerződés előírja az ellenségeskedés beszüntetését, a Monarchia hadseregét pedig kötelezi arra, hogy mindenütt ürítse ki a háború folyamán megszállt idegen területeket. Az olasz hadszíntérre vonatkozóan meghúzza a demarkációs vonalat, a birodalom egyéb határszakaszaival azonban nem foglalkozik. A fegyverszüneti szerződésben megállapított demarkációs vonal a svájci határtól Dalmáciáig húzódik, és így az a magyar országhatárokat nem sérti, mivel az ország területét nem érinti.

KategóriaA (cseh)szlovákiai magyarok történeti kronológiája (1918–1944)
CímkeOsztrák-Magyar Monarchia / antant / fegyverszünet / Pádua / Villa Giusti / Diaz tábornok / demarkációs vonal / olasz hadszíntér
Év1918
Rövid URL
ID259501
Módosítás dátuma2015. március 30.

Hibát talált?

Üzenőfal