A szlovákiai magyarok kulturális örökségének digitalizálása 2019-ben

A szlovákiai magyarok kulturális örökségének digitalizálása 2019-ben

A projekt fő célja a szlovákiai magyar közösség kulturális örökségének továbbörökítése a következő generációk számára. Ennek érdekében digitalizáljuk és tesszük a nagyközönség számára elérhetővé azokat az értékeket, amelyeket a magyar közösség az 1989 előtti Csehszlovákiában kitermelt. Ez egyaránt jelenti a szlovákiai magyar írásbeli, képi és szóbeli kultúra digitalizálását, megőrzését és közzétételét.

A 2019-es évben is folytattuk a digitalizáló részleg modernizációját, továbbá a szlovákiai magyar közösség kulturális örökségének a digitalizálását, feldolgozását és széleskörű közzétételét az interneten. Így sor került többek között a Fáklya politikai és kulturális havilap digitalizálására, amely 1951-től 1956-ig jelent meg, az Új Ifjúság folyóiratra, amely 1952-től 1989-ig jelent meg, további 1918 előtti iskolai évkönyvekre és naptárakra, valamint a rendszerváltás éveiből származó dokumentumokra.

A projektum eredményeként a közel 47.000 oldalnyi új digitalizált folyóirat és az iratgyűjtemény felkerült a Szlovákiai Magyar Adatbankra, ahol a korábbi tartalmak mellett ez is nyilvánosan kereshető és hozzáférhető bárki számára. (https://adatbank.sk, https://leveltar.adatbank.sk)

Rövid URL
ID555801
Módosítás dátuma2020. április 28.

Hibát talált?

Üzenőfal