Repertóriumok - Az Új Élet (1932–1944) évfolyamának repertóriuma

Katolikus társadalmi, világnézeti és kritikai folyóirat. Az első kisebbségi korszak egyik legfontosabb, tudományos igényű társadalmi-kritikai folyóirata. A csehszlovákiai magyar egyetemisták ifjúsági csoportjai, a Prohászka Ottokár Körök Szövetsége neokatolikus szellemiségű orgánumaként alakult.
1932–1941 között Kassán, majd 1944-ig Budapesten jelent meg. A lap első szerkesztője Rády Elemér volt, majd 1935 őszétől a szerkesztést Sinkó Ferenc vette át, végül 1939-től András Károly kezébe került, egészen a megszűnésig. A repertórium a folyóirat cikkeinek bibliográfiai leírását tartalmazza tárgyszavazva. (összeállította: Roncz Melinda és Sebő Bugár Beáta)

1 2 3 6
163 találat

Kérdések vonalán.: 1. évf. 1942. december – 9. sz., 284–285. p. Benne: Meghalt Rómában P. Ledóchowski Vladimír. Mindig helyeseltük azt a törekvést, amelynek célja a Magyar női társadalom megszervezése. Az OTI–t ünnepelte mostanában a sajtó. Nem vagyunk prüdek, ha a prüdéria annyit jelent, mint könnyen megbotránkozni emberi dolgokon. Ide csatlakozik egy másik megjegyzésünk is… Az ujság című liberális lapunk részletesen foglalkozik a magyarországi zsidók helyzetével. A kiszolgálókisasszonyok és úrilányok közös lapjával, az Új Időkkel foglalkozunk. A Magyar könyvkiadók karácsonyi könyvjegyzékében lapozgatunk.: 1. évf. 1942. december – 9. sz., 284–285. p. Benne: Meghalt Rómában P. Ledóchowski Vladimír. Mindig helyeseltük azt a törekvést, amelynek célja a Magyar női társadalom megszervezése. Az OTI–t ünnepelte mostanában a sajtó. Nem vagyunk prüdek, ha a prüdéria annyit jelent, mint könnyen megbotránkozni emberi dolgokon. Ide csatlakozik egy másik megjegyzésünk is… Az ujság című liberális lapunk részletesen foglalkozik a magyarországi zsidók helyzetével. A kiszolgálókisasszonyok és úrilányok közös lapjával, az Új Időkkel foglalkozunk. A Magyar könyvkiadók karácsonyi könyvjegyzékében lapozgatunk.

Részletek

KategóriaAz Új Élet (1932–1944) évfolyamának repertóriuma
Címkerövidhír / nők / zsidóság / Ujság (folyóirat) / Új Idők (folyóirat)
FejezetKérdések vonalán rovat
Kiadás éve1942
Rövid URL
ID511036
Módosítás dátuma2020. augusztus 22.

Kérdések vonalán.: 1. évf. 1942. november – 8. sz., 251–252. p. Benne: Most jelent meg a Paerhenon kiadásában Aristoteles Nichomachosi Etikájának magyar fordítása. A legkorszerűbb feladatot jelölte meg programjául az idei katolikus nagygyűlés. Tehetségkiválasztás a másik oldalról címen írt cikket a Katolikus Szemlébe Borbély Kamill. Nem hagyhatjuk szó nélkül azt a Prohászka–emlékestet… Fel kell vetnünk ezzel kapcsolatban azt a kérdést is… Büszke öntudattal vall Egyed Zoltán egy olvasójának. Különös hírt közöl a 8 Órai Ujság.: 1. évf. 1942. november – 8. sz., 251–252. p. Benne: Most jelent meg a Paerhenon kiadásában Aristoteles Nichomachosi Etikájának magyar fordítása. A legkorszerűbb feladatot jelölte meg programjául az idei katolikus nagygyűlés. Tehetségkiválasztás a másik oldalról címen írt cikket a Katolikus Szemlébe Borbély Kamill. Nem hagyhatjuk szó nélkül azt a Prohászka–emlékestet… Fel kell vetnünk ezzel kapcsolatban azt a kérdést is… Büszke öntudattal vall Egyed Zoltán egy olvasójának. Különös hírt közöl a 8 Órai Ujság.

Részletek

1 2 3 6
163 találat