Repertóriumok - Az Új Élet (1932–1944) évfolyamának repertóriuma

Katolikus társadalmi, világnézeti és kritikai folyóirat. Az első kisebbségi korszak egyik legfontosabb, tudományos igényű társadalmi-kritikai folyóirata. A csehszlovákiai magyar egyetemisták ifjúsági csoportjai, a Prohászka Ottokár Körök Szövetsége neokatolikus szellemiségű orgánumaként alakult.
1932–1941 között Kassán, majd 1944-ig Budapesten jelent meg. A lap első szerkesztője Rády Elemér volt, majd 1935 őszétől a szerkesztést Sinkó Ferenc vette át, végül 1939-től András Károly kezébe került, egészen a megszűnésig. A repertórium a folyóirat cikkeinek bibliográfiai leírását tartalmazza tárgyszavazva. (összeállította: Roncz Melinda és Sebő Bugár Beáta)

14 találat

Pedagógus szemmel.: 4. évf. 1935. február–március – 2–3. (35.) sz., 164–169. p. Benne: A bejáró gyerekek helyzete. A diákbál. T. I.: Humoros, de a jelek szerint hatásos rendeletet adott ki a pensylvániai város. Erdélyi Iskola: Szak-osztályrendszer. Az erdélyi magyar egyházaknak iskoláik fenntartásáért folytatott küzdelem. Francia iskolaügy. Ruszinszkó iskolaügyéhez. Új szlovák kisebbségi iskolákra 8 és fél millió korona van előirányozva. Csécs és Makranc községek. A katolikus iskolaügy erőteljesen fejlődik Amerikában. A német kormány a katolikus iskolák ellen.: 4. évf. 1935. február–március – 2–3. (35.) sz., 164–169. p. Benne: A bejáró gyerekek helyzete. A diákbál. T. I.: Humoros, de a jelek szerint hatásos rendeletet adott ki a pensylvániai város. Erdélyi Iskola: Szak-osztályrendszer. Az erdélyi magyar egyházaknak iskoláik fenntartásáért folytatott küzdelem. Francia iskolaügy. Ruszinszkó iskolaügyéhez. Új szlovák kisebbségi iskolákra 8 és fél millió korona van előirányozva. Csécs és Makranc községek. A katolikus iskolaügy erőteljesen fejlődik Amerikában. A német kormány a katolikus iskolák ellen.

Részletek

KategóriaAz Új Élet (1932–1944) évfolyamának repertóriuma
Címkerövidhír / kultúra / pedagógia / Csécs (Čečejovce) / Makranc (Mokrance)
FejezetVilágosság pedagógiai és iskolaügyi szemle rovat
TelepülésCsécs [Čečejovce] / Makranc [Mokrance]
Kiadás éve1935
Rövid URL
ID509682
Módosítás dátuma2020. augusztus 22.

Világosság.: 2. évf. 1933. április – 4. (15.) sz., 221–224. p. Benne: Az osztrák szocialista gyermekbarátok egyesületének átgondolt programja… (Erdélyi Lapok) A latin nyelvoktatás kérdéséhez. (Korunk Szava) Romániában uj törvény készül a népoktatásról. [Németoszágból statisztika] [New-Yorkban a gyermekházasságok gyakorisága] (Vasárnap) [Kolozsvárott a többségi iskolák városi segélyt kaptak.] Vándorló iskolák Kanadában. (Vasárnap) Egy ujsághir szerint Hitler kultuszminisztere visszaállította a német iskolákban a régebben eltörölt testi fenyiték alkalmazását. (Magyar Kultúra) Cz. J.: A Katolikus főiskolai tanfolyam első szemesztere lezáródott. Küldjük-e moziba gyermekeinket? (Vasárnap) A kor amerikai arcára jellemző adat – Wiliam Fiedling Ogburntól. A Magyar Lányok most üli 40 esztendős évfordulóját. Csongrády: Hóvirágos Szivárvány-t kaptak a gyerekek március 15-én.: 2. évf. 1933. április – 4. (15.) sz., 221–224. p. Benne: Az osztrák szocialista gyermekbarátok egyesületének átgondolt programja… (Erdélyi Lapok) A latin nyelvoktatás kérdéséhez. (Korunk Szava) Romániában uj törvény készül a népoktatásról. [Németoszágból statisztika] [New-Yorkban a gyermekházasságok gyakorisága] (Vasárnap) [Kolozsvárott a többségi iskolák városi segélyt kaptak.] Vándorló iskolák Kanadában. (Vasárnap) Egy ujsághir szerint Hitler kultuszminisztere visszaállította a német iskolákban a régebben eltörölt testi fenyiték alkalmazását. (Magyar Kultúra) Cz. J.: A Katolikus főiskolai tanfolyam első szemesztere lezáródott. Küldjük-e moziba gyermekeinket? (Vasárnap) A kor amerikai arcára jellemző adat – Wiliam Fiedling Ogburntól. A Magyar Lányok most üli 40 esztendős évfordulóját. Csongrády: Hóvirágos Szivárvány-t kaptak a gyerekek március 15-én.

Részletek

KategóriaAz Új Élet (1932–1944) évfolyamának repertóriuma
Címkerövidhír / Szivárvány (folyóirat) / pedagógia / iskolaügy
FejezetVilágosság pedagógiai és iskolaügyi szemle rovat
Kiadás éve1933
Rövid URL
ID509140
Módosítás dátuma2020. augusztus 22.

14 találat